5 stvari, ki jih morate vedeti, preden naročate barve za lesno industrijo

Če ste se odločili za obnovitev oz. zaščito vaših lesenih izdelkov, je za kvaliteten rezultat potrebno še pred začetkom del razmisliti o nekaj podrobnostih, ki vam bodo pomagale izbrati pravilen postopek in pravi izdelek. Vse to bo v končni fazi vodilo h kvalitetno opravljenemu delu, ki vas bo razveseljevalo še dolgo časa.

Na katerih 5 stvari moramo biti pozorni pri naročilu barve za lesno industrijo?

1. Korak: Odločiti se morate, kaj boste na izdelku storili oz. odgovoriti morate na nekaj vprašanj.

 

Ko ste razmislili o teh vprašanjih, imate za seboj najpomembnejši korak.

2. Korak: Pridobite nasvet strokovnjaka

Trg ponuja številne izdelke in za zadovoljitev vaših želja mora vaš svetovalec čim podrobneje poznati vaš izdelek, stanje v katerem je in kaj želite narediti. Šele nato vam bo lahko kvalitetno svetoval in predlagal prave materiale in postopke, da boste s končnim rezultatom zadovoljni.

3. Korak: Izberite pravilen postopek obdelave glede na material, ki ga obdelujete

V primeru obdelave lesenih izdelkov je prava izbira postopka zelo pomembna za zadovoljstvo z rezultatom. Na podlagi odgovorov na vprašanja iz prvega koraka izbirate med notranjimi in zunanjimi premazi za lesene izdelke, različnimi možnostmi nanosa (ali je primerneje temeljne in prekrivne nanose nanašati ločeno ali skupaj), ter različnimi tehnikami nanosa (valjčkanje, čopič, razpršilec).
Oglasite se pri strokovnjaku Monicolorja in mu povejte, ali imate notranji lesen izdelek ali zunanji lesen izdelek, ali gre za nov izdelek ali obnavljate starega, ter kako je izdelek pripravljen na nanos nove barve, in dobili boste vse informacije za uspešno delo.

4. Korak: Površino ustrezno pripravite na obdelavo

Za kakovosten in dolgotrajen lep izgled morate površine ustrezno pripraviti. Prihranek pri času, ki ga dobimo s hitenjem pri pripravi, se nam hitro maščuje.

Predvsem pri obnovi starega izdelka moramo pripravi posvetiti posebno pozornost. Če površine ne očistimo ustrezno, je lahko vse naše delo zaman. Staro barvo je potrebno pred nanosom novih slojev odstraniti, če pa stari nanosi niso preveč poškodovani, se lahko odločimo samo za prekritje.

Še posebej pri novih lesenih izdelkih je izjemno pomembno, da površine razmastimo in temeljito očistimo, saj le tako omogočimo dobro pokrivnost in obstojnost nanosov barve.

Pri starih lesenih izdelkih je zelo pomembno, kaj se bo nahajajo pod novim slojem, saj ob uporabi napačnih prekrivnih sredstev lahko pride do reakcije in spodnja barva nov nanos razžre in nastane t.i. pomarančni efekt, v najslabšem primeru lahko pride celo do odpadanja barve.

5. Korak: bodite pozorni na najpogostejše napake, ki jih storimo ob barvanju

Izkušnje strokovnjakov kažejo, da je največ težav posledica neustrezne priprave tako površine kot same barve. O pripravi površine smo že spregovorili, veliko napak se pa pojavi tudi pri samih barvah, če se ne držimo natančno navodil. Npr. če ne pripravimo pravilnega razmerja mešanja in redčenja, upoštevati moramo pa tudi, da določene barve potrebujejo različno časa za sušenje kot druge.

Za zaključek

Na prvi pogled preprosto opravilo barvanja izdelkov iz lesa v sebi skriva kar nekaj podrobnosti, na katere moramo paziti, da bomo dosegli želeni rezultat. Osvetlili smo samo nekaj osnovnih poudarkov, strokovnjaki našega podjetja pa vam bodo z veseljem podrobneje svetovali pri izbiri pravih materialov in postopkov.  

Za več informacij o sodelovanju in naših storitvah stopite v stik z nami.
Pomagali vam bomo najti pravo rešitev za vaš problem.