5 stvari, ki jih morate vedeti, preden naročate barve za kovinsko industrijo

Če ste se odločili za obnovo oz. zaščito vaših kovinskih izdelkov, je za kvaliteten rezultat treba še pred začetkom del razmisliti o nekaj podrobnostih, ki vam bodo pomagale izbrati pravilen postopek in pravi izdelek. Vse to bo v končni fazi vodilo h kvalitetno opravljenemu delu, ki vas bo še dolgo razveseljevalo.

Na katerih 5 stvari moramo biti torej pozorni pri naročilu barve za kovinsko industrijo?

1. Korak: Odločiti se morate, kaj boste na izdelku storili, oz. odgovoriti morate na nekaj vprašanj

Ko ste razmislili o teh vprašanjih, imate za seboj najpomembnejši korak.

2. Korak: Pridobite nasvet strokovnjaka

Trg ponuja številne izdelke in za zadovoljitev vaših želja mora vaš svetovalec čim podrobneje poznati vaš izdelek, stanje, v katerem je, in kaj želite narediti. Šele nato vam bo lahko kvalitetno svetoval in predlagal prave materiale ter postopke, da boste s končnim rezultatom zadovoljni.

3. Korak: Izberite pravilen postopek obdelave glede na material, ki ga obdelujete

V primeru obdelave kovinskih izdelkov je izbira pravilnega postopka zelo pomembna za zadovoljstvo z rezultatom. Na podlagi odgovorov na vprašanja iz prvega koraka izbirate med eno- ali dvokomponentnimi sistemi, različnimi možnostmi nanosa (ali je primerneje temeljne in prekrivne nanose nanašati ločeno ali skupaj) ter različnimi tehnikami nanosa (valjčkanje, čopič, razpršilec).

Oglasite se pri strokovnjaku Monicolorja in mu povejte, ali imate pocinkan izdelek ali izdelek iz surovega železa, ali gre za nov izdelek ali obnavljate starega ter kako je izdelek pripravljen na nanos nove barve, in dobili boste vse informacije, potrebne za uspešno delo.

4. Korak: Površino ustrezno pripravite na obdelavo

Za kakovosten in dolgotrajen lep izgled morate površine ustrezno pripraviti. Prihranek pri času, ki ga dobimo s hitenjem pri pripravi, se nam hitro maščuje.

Predvsem pri obnovi starega izdelka moramo pripravi posvetiti posebno pozornost. Če površine ne očistimo ustrezno, je lahko vse naše delo zaman. Staro barvo je treba pred nanosom novih slojev odstraniti, če pa stari nanosi niso preveč poškodovani, se lahko odločimo samo za prekritje. Tu pa lahko pridemo do dileme, katere premaze uporabiti, če nismo prepričani, s čim je izdelek prebarvan, saj nam lahko nov premaz starega razžre in nastane t. i. pomarančni efekt, v najslabšem primeru lahko pride celo do odpadanja barve.

Izjemno pomembno je, da površine razmastimo in temeljito očistimo, saj le tako omogočimo dobro pokrivnost in obstojnost nanosov barve.

5. Korak: bodite pozorni na najpogostejše napake, ki jih storimo ob barvanju

Izkušnje strokovnjakov kažejo, da je največ težav posledica neustrezne priprave tako površine kot same barve. O pripravi površine smo že spregovorili, veliko napak pa se pojavi tudi pri barvah, predvsem pri dvokomponentnih nanosih, če se ne držimo natančno navodil.

Za zaključek

Na prvi pogled preprosto opravilo barvanja izdelkov iz kovine v sebi skriva kar nekaj podrobnosti, na katere moramo paziti, da bomo dosegli želeni rezultat. Osvetlili smo samo nekaj osnovnih poudarkov, strokovnjaki našega podjetja pa vam bodo z veseljem podrobneje svetovali pri izbiri pravih materialov in postopkov. 

Za več informacij o sodelovanju in naših storitvah stopite v stik z nami.
Pomagali vam bomo najti pravo rešitev za vaš problem.